Verankeringen

Het boren van gaten met een kleine diameter in beton of steen en het inlijmen van ankers of wapening valt binnen onze branche onder de noemer “verankeringen”. Wij hebben ruime ervaring met het aanbrengen van een groot aantal verschillende ankers en de bijbehorende lijmsoorten. Ervaring welk is opgedaan in de praktijk, maar ook gebaseerd op kennis vergaard uit opleiding/documentatie.

Als het gaat om het boren van gaten en het inlijmen van ankers ten behoeve van een staalconstructie, balusters, prefab betonelementen, etc., kan men ervan uit gaan dat het om maatvast werk gaat. In dat geval kiezen wij ervoor om de gaten met behulp van diamant te boren, zodat wij door de wapening heen kunnen boren en dus niet van de maatvoering afwijken.

Gaat het om een groot aantal gaten waarbij er wapening ten behoeve van een aanstort geplaatst moeten worden, dan kiezen wij ervoor om de gaten met behulp van widia te boren. Het grootste voordeel van het boren met widia is dat dit vele malen sneller gaat en daardoor goedkoper is. Een ander bijkomend voordeel is dat de binnenzijde van het gat tijdens het boren direct opgeruwd wordt, waardoor de lijmverbinding tussen de wapening en het beton een betere hechting heeft.

Nadelen van boren met widia is dat er tijdens het boren kwartsstof vrijkomt en het feit dat er niet door de wapening heen geboord kan worden. Hierdoor zijn wij soms genoodzaakt om enkele centimeters van de maatvoering af te wijken. Omdat wapening ten behoeve van een aanstort in de meeste gevallen niet op de centimeter nauwkeurig geplaatst hoeft te worden, levert de afwijking van de maatvoering in de meeste gevallen geen problemen op. Om stofoverlast tijdens het boren met widia te voorkomen zijn wij in het bezit van speciaal ontwikkelde afzuigsystemen of passen holle boren met geïntegreerde stofafzuiging toe.

Het inlijmen van de ankers/wapening kan met allerlei verschillende soorten lijm. Lijm op basis van cementgebonden mortel en epoxy zijn de meest voorkomende lijmsoorten. De toe te passen lijm is grotendeels afhankelijk van de uiteindelijke belasting van het anker, de hoeveelheid ankers, het vochtgehalte en de (buiten)temperatuur. Ondanks dat de toe te passen lijm veelal wordt voorgeschreven door een constructeur, zijn wij te allen tijde bereid met u mee te denken en te beoordelen of er geen efficiënter alternatief toegepast kan worden.

Mede dankzij de goede relatie met onze leveranciers bieden wij de mogelijkheid om u volledig te ontzorgen. Aan de hand van de door u aangeleverde gegevens kunnen wij u adviseren welk type anker en lijm het best toegepast kan worden. Vervolgens kunnen wij de gaten boren, schoonmaken en de ankers inlijmen. Indien gewenst kunnen wij tegen een kleine meerprijs zelfs trekproeven (laten) verrichten, hierdoor is een correcte uitvoering gegarandeerd en op de juiste manier gerapporteerd.

Interesse in deze dienst?

Heeft u interesse in deze dienst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Werkzaamheden
  • Het plaatsen van alle soorten wapening en ankers
  • Kwaliteitswaarborging d.m.v. trekproeven