Kabelzaagwerk Noord/Zuidlijn te Amsterdam

Project: Het aanbrengen van diverse sparingen in betonnen wanden en vloeren met behulp van een kabelzaag.
Locatie: NoordZuidlijn te Amsterdam

Het aanbrengen van sparingen met een afmeting, uiteenlopend van 700 x 700 mm tot 1300 x 1300 mm in een betonwand van 800 mm dik en in een betonvloer van 400 mm dik.

Omdat de betonwand 800 mm dik is hebben wij ervoor gekozen om de sparingen aan te brengen met behulp van een kabelzaag. Ook de vloersparingen hebben wij aangebracht met behulp van een kabelzaag, omdat de sparingen relatief klein (800 x 800 mm) zijn ten opzichte van de dikte van de vloer. Het grootste voordeel van kabelzagen is dat er zeer snel door beton en steen met een “onbeperkte” dikte gezaagd kan worden. Rondom uitboren van de sparingen neemt veel meer tijd in beslag en als er gezaagd wordt met behulp van een zaagblad is het onvermijdelijk dat het beton rondom de sparingen constructief beschadigd wordt.

Om ervoor te zorgen dat we aan de achterzijde van de betonwand geen wateroverlast veroorzaken en er door de overige partijen op een veilige manier doorgewerkt kon worden, hebben we in samenspraak met de opdrachtgever een demontabele wateropvangbak/beschermkap ontwikkeld en op de betonwand gemonteerd.

Na het uithijsen van de betonblokken zijn alle sparingen aan de binnenzijde schoongemaakt en behandeld met een speciaal conserveringsmiddel. De coating zorgt ervoor dat de blootliggende wapening niet de kans krijgt om te oxideren.